Πληροφορίες για εγκατάσταση εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Τουρκία

Πληροφορίες για εγκατάσταση εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Τουρκία

Αρ. Πρωτ. 11028/03.06.2010

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η Τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Ακούγιου που βρίσκεται πάνω στο σεισμογενές ρήγμα της  Ανατολικής Ανατολίας, που έχει δώσει ήδη σεισμούς πάνω από 7 ρίχτερ. Συνολικά η Τουρκία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προτίθεται να κατασκευάσει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες απέναντι και πολύ κοντά  από τη Ρόδο και την Κύπρο.

Οι ανησυχίες που γεννούνται είναι πολλές. Κατ' αρχήν η πλέον προφανής για τυχόν χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς, ενδεχόμενο που αν προκύψει ποτέ θα ανατρέψει δραματικά τις ισορροπίες στην περιοχή.

Έπειτα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα  σοβαρές για την ευρύτερη περιοχή. Επικίνδυνη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων στη Μεσόγειο ή τυχόν ατύχημα είτε από αστοχία, είτε από δυνατό σεισμό, είτε ακόμα από τρομοκρατική ενέργεια, θα είναι καταστροφικές για την ευρύτερη  περιοχή.

Τούρκοι ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη αντιδράσει, αλλά καμία αντίδραση δεν προέκυψε μέχρι στιγμής  από τις γειτονικές χώρες, ενώ και οι Έλληνες σεισμολόγοι έχουν εκφράσει ρητά την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε παρόμοια εγκατάσταση σε σεισμογενή περιοχή. Ερώτημα γεννάται επίσης  και στο γιατί να επιλεγεί η συγκεκριμένη περιοχή απέναντι στην Κύπρο και πολύ  κοντά στη Ρόδο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Αν το υπουργείο έχει λάβει γνώση της όλης Τουρκικής κινητικότητας  και αν τη θεωρεί απειλητική για τα Ελληνικά συμφέροντα;

- Αν σκοπεύει να κάνει ενέργειες και ποιες θα είναι αυτές προς διεθνείς οργανισμούς (και κυρίως την Ε.Ε.)  για να προσπαθήσει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, αν φυσικά τη θεωρεί βλαπτική για τα Ελληνικά συμφέροντα;

Απάντηση Υπουργείου